vineri, septembrie 12, 2014

Floarea Soarelui de ciocolată / Sunflower Chocolate Cakes


Mai aveam în frigider puţin curd de portocale şi nu ştiam ce să fac cu el. Când, pe neaşteptate, mi-a venit Ideea! Găsisem mai demult o reţetă interesantă pe site-ul lui Jamie (oare are reţete neinteresante?!): un fel de moelleux au chocolat, în interiorul cărora se punea un cub îngheţat dintr-un amestec de ciocolată şi cafea. Delicios, nu-i aşa? Ei bine, am căutat reţeta, am făcut nişte modificări de ingrediente (n-aveam făină de orez) şi, în locul cubului de ciocolată-cafea, am pus câte un cub de curd îngheţat. Pe lângă faptul că s-au potrivit foarte bine aromele (ciocolată + portocale), a fost foarte drăguţ şi jocul de culori din interiorul prăjiturilor. O idee de ţinut minte!
PS: eu am folosit o formă de silicon pentru prăjituri în formă de floarea soarelui. Evident, puteţi folosi orice forme de brioşe aveţi, nu-i musai să fie în formă de ceva anume, deşi asta e plus la aspect şi puteţi chiar face surprize drăguţe celor dragi.
PS 2: pe site-ul lui Jamie scrie că reţeta este pentru 6 prăjituri. Însă aluatul care a rezultat din aceste ingrediente mi-a ajuns mie pentru 12 prăjituri de dimensiuni medii (din păcate pregătisem doar 6 cuburi de curd, deci 6 prăjituri au fost simple – nu înseamnă că şi mai puţin gustoase!).

FLOAREA SOARELUI DE CIOCOLATĂ


  • 330 g ciocolată neagră
  • 125 g unt
  • 6 ouă
  • 200 g zahăr fin
  • 100 g migdale măcinate
  • 100 g făină
Plus:

Umplem 12 forme de cuburi de gheaţă cu curd de portocale şi le introducem în congelator (eu le-am ţinut câteva ore, pentru că am avut alte lucruri de rezolvat până m-am apucat de prăjituri; 30-60 de minute cred însă că sunt suficiente).



Pentru compoziţie, punem ciocolata ruptă bucaţele şi untul cubuleţe într-un castron deasupra unei crătiţi în care fierbe apa.

Amestecăm bine până ce untul şi ciocolata s-au topit şi am obţinut o compoziţie omogenă.


Luăm castronul de pe cratiţă şi îl punem deoparte.

Într-un alt castron, batem albuşurile spumă.



Adăugăm apoi treptat zahărul şi mixăm până obţinem o bezea fermă.



Încorporăm gălbenuşurile în compoziţia de ciocolată şi unt răcorită.




Adăugăm apoi migdalele (eu am folosit migdale mărunţite potrivit – şi coapte –, nu măcinate şi a ieşit foarte foarte bine) şi făina.




Încorporăm o treime din bezea, amestecând uşor cu o spatulă, apoi restul de bezea.






Preîncălzim cuptorul la foc potrivit, apoi ungem formele de prăjituri cu unt.
Turnăm 1-2 linguri din compoziţie în fiecare formă, apoi punem câte un cub de curd îngheţat (dacă ies greu din formă, ajutaţi-vă de vârful unui cuţit pentru a le scoate), peste care turnăm alte câteva linguri de compoziţie astfel încât să acoperim bine cubul, fără a umple complet formele.





Introducem formele în cuptor şi coacem prăjiturile circa 15-20 de minute la foc potrivit (când se crapă uşor deasupra, sunt gata).

6 vs...
... 12

Le lăsăm 2-3 minute să se răcorească, apoi răsturnăm cu grijă prăjiturile din forme.


Le servim calde, cu o lingură de curd deasupra.
Poftă bună!




******************************************************************************************************

I had in the fridge some left orange curd and didn’t know what to do with it. When, all of the sudden, I got hit by an idea! I had found some time ago an interesting recipe on Jamie’s website (I wonder, does he have recipes which are not interesting?!): some kind of moelleux au chocolat having inside an “ice-cube" made of chocolate mixed with coffee. Sounds delicious, right? Well, I looked for the recipe, made some changes in the ingredients (I had no rice flour) and, instead of the chocolate-coffee cube, I used frozen curd cubes. The flavors were perfect together (chocolate and orange), but also the color play inside the cakes was very nice. An idea to be remembered!
PS: I used a silicone mould for cakes in the shape of sunflowers. Evidently, you can use any kind of muffin mould, simple or in various shapes (which would give a higher note to the aspect and help you make wonderful surprises to your dear ones).
PS 2: on Jamie’s website, it is written that the recipe is for 6 serves. But the batter I obtained from these quantities was enough for 12 medium cakes (unfortunately, I had made only 6 curd cubes, so I had to make 6 simple cakes – not less yummy though!).

SUNFLOWER CHOCOLATE CAKES

  • 330 g dark chocolate
  • 125 g butter
  • 6 eggs
  • 200 g caster sugar
  • 100 g ground almonds
  • 100 g flour
Plus:

Pour some orange curd into 12 ice-cube moulds and freeze them until hard (I had some things to do until I could make the cakes, so I left them a few hours in the freezer; however, 30-60 minutes should be enough).
For the batter, melt the chopped chocolate with the butter in a bowl over a saucepan of boiling water. Whisk until the chocolate and butter had melted and you have a smooth cream.
Remove the bowl and put it aside.
In a separate bowl, whisk the egg whites until smooth. Gradually add the sugar and whisk until firm.
Add the egg yolks into the cooled chocolate-butter mixture and whisk until incorporated.
Add in the almonds (I used chopped almonds – and toasted –, not ground and the cakes were just perfect) and the flour.
Fold in one third of the egg whites, stirring gently with a spatula, then add in the remaining egg whites.
Preheat the oven to medium heat, then grease the moulds with butter.
Pour 1-2 spoons of the batter in each mould, then put a frozen curd cube (if you have trouble with getting them out of the ice-cube moulds, use a knife blade to remove them from the moulds), and finally cover it with another few spoons of batter, but don’t fill completely the moulds.
Bake the cakes in the oven for 15-20 minutes, to medium heat (when they start cracking on top, they are ready).
Leave them 2-3 minutes to cool down, then carefully remove the cakes from the moulds.
Serve while still hot, with orange curd on top.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu