Mai aveam în frigider puţin curd de portocale
şi nu ştiam ce să fac cu el. Când, pe neaşteptate, mi-a venit Ideea! Găsisem mai
demult o reţetă interesantă pe site-ul lui Jamie (oare are reţete
neinteresante?!): un fel de moelleux au chocolat, în interiorul cărora se punea
un cub îngheţat dintr-un amestec de ciocolată şi cafea. Delicios, nu-i aşa? Ei bine,
am căutat reţeta, am făcut nişte modificări de ingrediente (n-aveam făină de
orez) şi, în locul cubului de ciocolată-cafea, am pus câte un cub de curd
îngheţat. Pe lângă faptul că s-au potrivit foarte bine aromele (ciocolată +
portocale), a fost foarte drăguţ şi jocul de culori din interiorul
prăjiturilor. O idee de ţinut minte!
PS: eu am folosit o formă de silicon pentru
prăjituri în formă de floarea soarelui. Evident, puteţi folosi orice forme de
brioşe aveţi, nu-i musai să fie în formă de ceva anume, deşi asta e plus la
aspect şi puteţi chiar face surprize drăguţe celor dragi.
PS 2: pe site-ul lui Jamie scrie că reţeta este pentru 6 prăjituri. Însă aluatul care a rezultat din aceste ingrediente mi-a ajuns mie pentru 12 prăjituri de dimensiuni medii (din păcate pregătisem doar 6 cuburi de curd, deci 6 prăjituri au fost simple – nu înseamnă că şi mai puţin gustoase!).
PS 2: pe site-ul lui Jamie scrie că reţeta este pentru 6 prăjituri. Însă aluatul care a rezultat din aceste ingrediente mi-a ajuns mie pentru 12 prăjituri de dimensiuni medii (din păcate pregătisem doar 6 cuburi de curd, deci 6 prăjituri au fost simple – nu înseamnă că şi mai puţin gustoase!).
FLOAREA SOARELUI DE CIOCOLATĂ
- 330 g ciocolată neagră
- 125 g unt
- 6 ouă
- 200 g zahăr fin
- 100 g migdale măcinate
- 100 g făină
Umplem 12 forme de cuburi de gheaţă cu curd de portocale şi le introducem în congelator (eu le-am ţinut câteva ore, pentru că am avut alte lucruri de rezolvat până m-am apucat de prăjituri; 30-60 de minute cred însă că sunt suficiente).
Pentru compoziţie,
punem ciocolata ruptă bucaţele şi untul cubuleţe într-un castron deasupra unei
crătiţi în care fierbe apa.
Luăm castronul de
pe cratiţă şi îl punem deoparte.
Încorporăm gălbenuşurile
în compoziţia de ciocolată şi unt răcorită.
Adăugăm apoi migdalele
(eu am folosit migdale mărunţite potrivit – şi coapte –, nu măcinate şi a ieşit
foarte foarte bine) şi făina.
Preîncălzim cuptorul
la foc potrivit, apoi ungem formele de prăjituri cu unt.
Turnăm 1-2
linguri din compoziţie în fiecare formă, apoi punem câte un cub de curd
îngheţat (dacă ies greu din formă, ajutaţi-vă de vârful unui cuţit pentru a le
scoate), peste care turnăm alte câteva linguri de compoziţie astfel încât să
acoperim bine cubul, fără a umple complet formele.
Introducem formele
în cuptor şi coacem prăjiturile circa 15-20 de minute la foc potrivit (când se
crapă uşor deasupra, sunt gata).
6 vs... |
... 12 |
Le servim calde,
cu o lingură de curd deasupra.
Poftă bună!
I had in the fridge some left orange curd and didn’t know what to do with it. When, all of the sudden, I got hit by an idea! I had found some time ago an interesting recipe on Jamie’s website (I wonder, does he have recipes which are not interesting?!): some kind of moelleux au chocolat having inside an “ice-cube" made of chocolate mixed with coffee. Sounds delicious, right? Well, I looked for the recipe, made some changes in the ingredients (I had no rice flour) and, instead of the chocolate-coffee cube, I used frozen curd cubes. The flavors were perfect together (chocolate and orange), but also the color play inside the cakes was very nice. An idea to be remembered!
PS:
I used a silicone mould for cakes in the shape of sunflowers. Evidently, you
can use any kind of muffin mould, simple or in various shapes (which would give
a higher note to the aspect and help you make wonderful surprises to your dear
ones).
PS
2: on Jamie’s website, it is written that the recipe is for 6 serves. But the
batter I obtained from these quantities was enough for 12 medium cakes
(unfortunately, I had made only 6 curd cubes, so I had to make 6 simple cakes –
not less yummy though!).
SUNFLOWER
CHOCOLATE CAKES
- 330 g dark chocolate
- 125 g butter
- 6 eggs
- 200 g caster sugar
- 100 g ground almonds
- 100 g flour
Pour
some orange curd into 12 ice-cube moulds and freeze them until hard (I had some
things to do until I could make the cakes, so I left them a few hours in the
freezer; however, 30-60 minutes should be enough).
For
the batter, melt the chopped chocolate with the butter in a bowl over a
saucepan of boiling water. Whisk until the chocolate and butter had melted and you
have a smooth cream.
Remove
the bowl and put it aside.
In
a separate bowl, whisk the egg whites until smooth. Gradually add the sugar and
whisk until firm.
Add
the egg yolks into the cooled chocolate-butter mixture and whisk until
incorporated.
Add
in the almonds (I used chopped almonds – and toasted –, not ground and the
cakes were just perfect) and the flour.
Fold
in one third of the egg whites, stirring gently with a spatula, then add in the
remaining egg whites.
Preheat
the oven to medium heat, then grease the moulds with butter.
Pour
1-2 spoons of the batter in each mould, then put a frozen curd cube (if you
have trouble with getting them out of the ice-cube moulds, use a knife blade to
remove them from the moulds), and finally cover it with another few spoons of
batter, but don’t fill completely the moulds.
Bake
the cakes in the oven for 15-20 minutes, to medium heat (when they start
cracking on top, they are ready).
Leave
them 2-3 minutes to cool down, then carefully remove the cakes from the moulds.
Serve
while still hot, with orange curd on top.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu