joi, septembrie 25, 2014

Piure “bolovănos” de cartofi şi morcovi / Stony Mashed Potatoes and Carrots


O garnitură uşor de făcut, în care puteţi combina mai multe legume (mazăre, broccoli etc.), cu un efect drăguţ datorită culorilor diferite...

PIURE “BOLOVĂNOS” DE CARTOFI ŞI MORCOVI


Pentru 4 persoane:
  • 8 cartofi medii (adică 2/persoană)
  • 8 morcovi medii (adică 2/persoană)
  • sare
  • 30-50 g unt

Curățăm cartofii de coajă şi spălăm bine morcovii.
Tăiem legumele bucăţi mari (cartofii în sferturi, morcovii pe jumătate sau în 4) şi le punem într-o oală încăpătoare. Acoperim cu apă rece, punem puţină sare şi dăm la fiert, acoperind oala cu un capac, pentru circa 30 de minute (la foc mediu-iute).


Verificăm din când în când legumele cu o furculiţă şi când s-au fiert bine stingem focul şi scurgem aproape toată apa din oală (mai păstrăm 1-2 linguri).



Acoperim din nou oala cu capacul şi lăsăm legumele deoparte 5-10 minute.
După aceea, zdrobim legumele, însă nu prea mult (ca pentru un piure fin), apoi adăugăm untul (eventual şi puţină sare, dacă doriţi) şi amestecăm până se topeşte. Gata!






Poftă bună!



******************************************************************************************************

An easy to make side dish, in which you can combine many vegetables (peas, broccoli etc.), with a nice presentation thanks to the various colors of the vegetables used…

STONY MASHED POTATOES AND CARROTS

For 4 people:
  • 8 medium potatoes (meaning 2/person)
  • 8 medium carrots (meaning 2/person)
  • salt
  • 30-50 g butter

Peel the potatoes and wash very well the carrots.
Cut the vegetables into large pieces (potatoes in four, carrots in half or four) and put them in a pot. Cover them with cold water, add some salt and put them to boil, covering the pot with a lid, for approximately 30 minutes (on medium to high heat).
Check the vegetables with a fork and when it easily penetrates them, remove the pot from the heat and throw away the water, keeping 1-2 tablespoons in the pot.
Cover again the pot with the lid and let the vegetables aside for 5-10 minutes.
After that, mash the vegetables, but do not make them too smooth, add in the butter (and some more salt if you want) and stir until melted. Done!

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu