O garnitură uşor de făcut, în care puteţi combina mai multe legume (mazăre,
broccoli etc.), cu un efect drăguţ datorită culorilor diferite...
Pentru 4 persoane:
- 8 cartofi medii (adică 2/persoană)
- 8 morcovi medii (adică 2/persoană)
- sare
- 30-50 g unt
Tăiem legumele bucăţi mari (cartofii în sferturi, morcovii pe jumătate sau
în 4) şi le punem într-o oală încăpătoare. Acoperim cu apă rece, punem puţină
sare şi dăm la fiert, acoperind oala cu un capac, pentru circa 30 de minute (la
foc mediu-iute).
Verificăm din când în când legumele cu o furculiţă şi când s-au fiert bine
stingem focul şi scurgem aproape toată apa din oală (mai păstrăm 1-2 linguri).
Acoperim din nou oala cu capacul şi lăsăm legumele deoparte 5-10 minute.
După aceea, zdrobim legumele, însă nu prea mult (ca pentru un piure fin),
apoi adăugăm untul (eventual şi puţină sare, dacă doriţi) şi amestecăm până se
topeşte. Gata!
Poftă bună!
******************************************************************************************************
An easy to
make side dish, in which you can combine many vegetables (peas, broccoli etc.),
with a nice presentation thanks to the various colors of the vegetables used…
STONY MASHED POTATOES AND CARROTS
For 4 people:
- 8 medium potatoes (meaning 2/person)
- 8 medium carrots (meaning 2/person)
- salt
- 30-50 g butter
Peel the potatoes and wash very well the carrots.
Cut the vegetables into large
pieces (potatoes in four, carrots in half or four) and put them in a pot. Cover
them with cold water, add some salt and put them to boil, covering the pot with
a lid, for approximately 30 minutes (on medium to high heat).
Check the vegetables with a fork
and when it easily penetrates them, remove the pot from the heat and throw away
the water, keeping 1-2 tablespoons in the pot.
Cover again the pot with the lid
and let the vegetables aside for 5-10 minutes.
After that, mash the vegetables,
but do not make them too smooth, add in the butter (and some more salt if you
want) and stir until melted. Done!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu