joi, iulie 02, 2015

Blat ciocolatos alb / White Chocolate Sponge Cake


Vă mai amintiţi blatul ciocolatos pe care l-am tot folosit la torturi? Pentru că am început să folosesc tot mai mult şi varianta albă, m-am gândit că ar fi bine să scriu reţeta într-un post separat, ca să o găsiţi mai uşor când aveţi nevoie. Mie îmi plac ambele versiuni şi un plus este că îţi lasă multă libertate de joacă cu aromele.
O să revin curând şi cu o reţetă de tort cu acest blat.

BLAT CIOCOLATOS ALB


  • 5 ouă
  • un vârf de sare
  • 100 g zahăr
  • 100 g ciocolată albă
  • 100 g unt
  • 100 g făină

Ungem cu unt şi tapetăm cu foaie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili de circa 24 cm diametru şi preîncălzim cuptorul la 180ºC.
Separăm gălbenuşurile de albuşuri şi batem albuşurile cu sarea până obţinem o spumă densă.



Adăugăm treptat zahărul, câte o lingură o dată, şi mixăm bine până se topeşte.



Topim ciocolata albă într-un castron la bain-marie.



Peste ciocolata topită adăugăm untul şi amestecăm bine până se topeşte.



Adăugăm câte un gălbenuş şi amestecăm bine, până le terminăm.



Încorporăm uşor, folosind o spatulă, o treime din albuşuri...



... apoi făina cernută...



.... şi restul de albuşuri.



Turnăm aluatul în forma pregătită, nivelăm şi dăm la cuptor. Coacem blatul la foc potrivit circa 20-30 minute, având grijă să nu îl ardem.



Când este gata, îl lăsăm câteva minute în formă să se răcorească, apoi îl scoatem cu grijă pe un grătar, unde îl lăsăm să se răcească bine.



Când s-a răcit, învelim blatul în folie de plastic sau îl punem într-o cutie de prăjituri şi îl lăsăm la frigider peste noapte (se poate folosi şi imediat, dar se va tăia mai uşor şi nu se va frimituri dacă stă măcar câteva ore la frigider).
Scoatem blatul din frigider, îl lăsăm să revină la temperatura camerei (cam 1-2 ore), îl tăiem pe orizontală în două şi este gata pentru a fi transformat într-un tort minunat!




Poftă bună!




*********************************************************************************************

Do you remember the chocolate sponge cake I often used for my cakes? Well, I started using the white version too now and then, so I thought it would be better to write the recipe in a separate post, to be found easier when needed. I like both versions and it's wonderful that they let you play with flavors.
I'll be back soon with a cake recipes using this white chocolate sponge cake.

WHITE CHOCOLATE SPONGE CAKE

  • 5 eggs
  • a pinch of salt
  • 100 g sugar
  • 100 g white chocolate
  • 100 g butter
  • 100 g flour

Grease and line a 24 cm springform pan and preheat the oven to 180°C.
Separate the 5 eggs and whip the egg whites with the pinch of salt until smooth.
Gradually add the sugar, one tablespoon at a time, and mix well until all the sugar has melted.
Melt the chopped white chocolate in a bowl over simmering water.
Remove the bowl from heat, add the butter and whisk until it has melted.
Then add in the egg yolks one at a time and whisk well until we incorporate all 5.
Gently fold in, using a spatula, one third of the egg whites, then the sifted flower and finally the remaining egg whites.
Pour the batter into the prepared springform pan, level and bake for 20-30 minutes, to medium heat, careful not to burn it.
When ready, leave it a few minutes to cool in the pan, then carefully remove it and put it on a wire rack until completely cooled.
When cooled, wrap the cake in plastic or put it in an airtight container and leave it overnight in the refrigerator (you can use it immediately, but it’s easier to cut and it won’t crumble).
Remove the cake from the refrigerator, let it come back to room temperature (about 1-2 hours), cut it horizontally and it’s ready to be transformed in a wonderful cake!

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu