vineri, decembrie 06, 2013

Pepparkakor


… adică turtă dulce suedeză.

Crăciun fără biscuiţi de turtă dulce nu există. Cel puţin de când am descoperit reţeta asta. Şi cu atât mai mult cu cât vin de pe mealeaguri scandinave, iar mie îmi place să pregătesc dulciuri din toată lumea, mai ales de sărbători. Nu sunt greu de făcut, dar cer timp – dacă nu aveţi foarte mult, puteţi să înjumătăţiţi cantităţile. Vă asigur însă că la anul vă veţi face timp pentru cantităţile întregi ;)
Să pornim deci în călătoria noastră suedeză!

PS: Pentru că biscuiţii sunt condimentaţi printre altele şi cu scorţişoară, reţeta se potriveşte de minune pentru Provocarea Dulce Românie a lunii decembrie, a cărei gazdă este Kadia (In jurul Kadiei).

PEPPARKAKOR


  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr brun
  • 200 g zahăr tos
  • 200 g sirop de porumb sau 150 ml caramel din zahăr brun (eu am folosit 150 ml melasă)
  • 150 ml apă
  • 300 g unt gras
  • 2 linguri scorţişoară măcinată
  • 2 linguri pudră de ghimbir
  • 2 linguri cuişoare măcinate
  • 1 lingură praf de copt

Încălzim într-o cratiţă, la foc mic, zahărul (brun şi tos), siropul de porumb / caramelul / melasa şi apa.



Când zahărul s-a topit, adăugăm untul tăiat cubuleţe şi amestecăm din când în când până se topeşte.





Luăm de pe foc cratiţa şi lăsăm amestecul să se răcorească.
Adăugăm mirodeniile (scorţişoara, pudra de ghimbir, cuişoarele) şi praful de copt.





Într-un vas încăpător cernem făina, apoi turnăm amestecul aromat şi amestecăm / frământăm până obţinem un aluat moale.





Presărăm puţină făină peste aluat şi îl lăsăm să dospească peste noapte.

Seara
Dimineaţa

Pudrăm cu făină blatul de lucru şi întindem aluatul (bucată cu bucată) cu un sucitor (presărat şi el cu puţină făină). Foaia nu trebuie să fie nici prea subţire, nici prea groasă – cam 3 mm.



Tăiem turta dulce cu diferite forme (omuleţi, brad, Moş Crăciun etc.).


Transferăm biscuiţii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (nu trebuie înghesuiţi) şi îi coacem cam 8-10 minute în cuptorul încălzit, la foc potrivit.


Când sunt gata, îi punem pe un grătar sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt să se răcească.



Repetăm operaţiunea până terminăm tot aluatul – o să iasă câteva tăvi bune!







După ce s-au răcit, punem biscuiţii de turtă dulce în cutii de metal, apoi într-un loc uscat, unde pot rezista (oare? :) ) şi 2-3 săptămâni.
Poftă bună!







******************************************************************************************************

... meaning Swedish gingerbread cookies.

There is no such thing as Christmas without gingerbread cookies. At least not since I found this recipe. And more so as they are traditional in Sweden and I love to make sweets from all over the world, especially for the holidays. They are easy to make, but they require time – so if you don't have too much time, you can make just half of the quantity. But I guarantee that you'll make time next year for the whole quantity ;)
Let's then start our Swedish journey!

PS: As these gingerbread cookies are spiced also with cinnamon, the recipe is perfect for Sweet Romania of December, hosted by Kadia (In jurul Kadiei).

PEPPARKAKOR

  • 1 kg flour
  • 200 g brown sugar
  • 200 g granulated sugar
  • 200 g corn syrup or 150 ml brown sugar caramel syrup (I used 150 ml molasses)
  • 150 ml water
  • 300 g fat butter
  • 2 tablespoons ground cinnamon
  • 2 tablespoons ground ginger
  • 2 tablespoons ground cloves
  • 1 tablespoon baking powder

We put in a saucepan, on low heat, the sugar (brown and granulated), corn syrup / caramel syrup / molasses and water.
When the sugar has melted, we add in the butter cut into cubes and mix once in a while until it melts.
We then remove the saucepan from heat and leave the mixture to cool.
We add in the spices (cinnamon, ginger, cloves) and the baking powder.
In a large bowl we sift the flour, then pour the spiced mixture and mix / knead until we have a soft dough.
We spinkle over the dough some flour and leave it to leaven overnight.
We powder the countertop with flour and roll the dough (part by part) with a rolling pin, also powder with flour. The dough sheet mustn't be neither too thin, nor too thick – about 3 mm.
We cut the cookies using different cookie cutters (gingerbread men, Christmas tree, Santa Claus etc.).
We put the cookies on a tray covered with parchment paper (they mustn't be crowded) and bake for 8-10 minutes in the preheated oven, to medium heat.
When they are ready, we put them on a wire rack or a tray covered with parchment paper and let them cool.
We repeat the operation until we finish the dough – you will bake a great number of trays!
When they cooled completely, we put the gingerbread cookies in metal boxes, in a dry place. You can keep them like this for 2-3 weeks (if you can resist the temptation :) ).

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu