După cum v-aţi dat deja seama, mă dau în vânt
după dulciuri de pe întreg mapamondul. Vacanţele mele sunt mai degrabă
gastronomice, iar acasă îmi place să încerc tot felul de reţete mai mult sau
mai puţin tradiţionale din toată lumea.
Am descoperit aceste fursecuri pe blogul Anei
Maria (Just Love Cookin’), reţetă pe care o preluase de aici. Mi-a plăcut că
Ana Maria a folosit scorţişoară şi în aluat, prin urmare am folosit acelaşi
truc şi eu. Mai mult, pentru că am vrut să fac cantităţi “industriale” (să se
sature toată lumea), m-am gândit să aromatizez fiecare tranşă cu un condiment
diferit. Deci am făcut mantecados cu scorţişoară, cu cardamom şi cu ghimbir. Pe toate le-am pudrat însă cu scorţişoară. Se fac repede (mai puţin
cele două ore cât trebuie să stea aluatul la odihnă) şi sunt delicioase!
PS: Din nou scorţişoara, vedeta lunii
decembrie la Provocarea Dulce Românie. Îţi mulţumesc Kadia (In
jurul Kadiei), pentru tema aleasă!
MANTECADOS
Pentru o tranşă (adică circa 20 fursecuri):
- 100 g zahăr pudră
- 10 g zahăr vanilat (eu am pus 1/3 păstaie de vanilie)
- 200 g făină
- ¼ linguriţă sare
- 2 linguriţe scorţişoară măcinată / 1 linguriţă cardamom măcinat / 1 linguriţă pudră de ghimbir (mi-a fost teamă să pun tot 2 linguriţe, să nu iasă mult prea aromate)
- 100 ml ulei
- scorţişoară măcinată
- zahăr pudră
Amestecăm zahărul pudră cu zahărul vanilat,
făina, sarea şi scorţişoara / cardamomul / ghimbirul.
Turnăm uleiul şi amestecăm bine până
obţinem un aluat fărâmicios, pe care îl adunăm apoi cu mâna într-o bilă mare.
Eu m-am
grăbit şi la fursecurile cu scorţişoară
am turnat uleiul fără să amestec
înainte
ingredientele uscate – dar tot mi-au ieşit ... foarte bune!
|
Scorţişoară
|
Cardamom |
Ghimbir |
Preîncălzim cuptorul la foc potrivit şi
scoatem aluatul din frigider.
Formăm biluţe de aluat mari cât o nucă (potrivită).
Le punem într-o tavă acoperită cu foaie de copt şi le coacem 10 minute – vor fi încă moi, dar se vor întări pe măsură ce se răcesc.
Presărăm fursecurile cu zahăr pudră şi scorţişoară şi
le lăsăm să se răcească.
Poftă bună!Cele trei tipuri de mantecados: cu scorţişoară, cardamom şi ghimbir |
As you already figured out, I love sweets from all around the globe. My vacations are usually more gastronomic and at home I like to try various recipes more or less traditional from all around the world.
I discovered these cookies on Ana Maria's blog (Just Love Cookin’), a recipe that she took from here. I liked the fact that Ana Maria used cinnamon also in the dough, so I used the same trick. More than that, as I wanted to bake lots and lots of cookies (for everybody to be satisfied), I thought to use as flavor each time a different spice. So I made mantecados with cinnamon, cardamom and ginger. I powdered all of them with cinnamon. They are fast to make (except for the two hours when the dough must rest) and they are delicious!
PS: Cinnamon "reloaded", our December star at Sweet Romania. Thank you Kadia (In
jurul Kadiei) for choosing this ingredient!
MANTECADOS
For a portion (meaning about 20 cookies):
- 100 g icing sugar
- 10 g vanilla sugar (I put 1/3 vanilla bean)
- 200 g flour
- ¼ tablespoon salt
- 2 teaspoons ground cinnamon / 1 teaspoon ground cardamom / 1 teaspoon ground ginger (I thought better not to use 2 teaspoons, as they might be much too flavored)
- 100 ml oil
- ground cinnamon
- icing sugar
We mix the icing sugar with vanilla sugar,
flour, salt and cinnamon / cardamom / ginger.
We pour the oil and mix until we obtain a crumbly dough, which we gather with our hands in one ball.
We pour the oil and mix until we obtain a crumbly dough, which we gather with our hands in one ball.
We it in a plastic
sheet and set aside in the fridge for 2 hours.
We preheat the oven to medium heat and remove the dough from the fridge.
We preheat the oven to medium heat and remove the dough from the fridge.
We form small balls of dough of the size of a
walnut.
We place them on a tray covered with baking
sheet and bake for 10 minutes – they should be still soft, but they will harden
as they cool.
We sprinkle them with icing sugar and cinnamon
and let them cool.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu