vineri, decembrie 06, 2013

Turtă dulce cu lapte de cocos şi glazură de portocale / Gingerbread with Coconut Milk and Orange frosting


Pe lângă pregătirile pentru duminică şi pentru 6 decembrie (ghetuţele pentru Moş Nicolae), mi-am făcut timp şi pentru o prăjitură delicioasă, cadou pentru mămica mea, care azi îşi serbează onomastica. Trebuia să fie în ton cu perioada sărbătorilor, aşa că am ales această reţetă a Laurei Adamache de turtă dulce … doar că am înlocuit laptele cu lapte de cocos (deci este şi de post) şi i-am făcut o minunată glazură de portocale.
La mulţi ani, mami!

PS: Având în vedere că am modificat puţin reţeta Laurei şi că oricum este o reţetă ce merită să ajungă la cât mai multă lume, mi-am permis să o prezint pentru Provocarea Dulce Românie, găzduită luna aceasta de Kadia (In jurul Kadiei), care a ales drept ingredient de bază scorţişoara.

TURTĂ DULCE CU LAPTE DE COCOS ŞI GLAZURĂ DE PORTOCALE


  • 500 g făină
  • 400 g zahăr
  • 100 g miere
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri mix condimente turtă dulce (sau 2 linguri scorţişoară, 1 linguriţă nucşoară măcinată, 1 linguriţă pudră de ghimbir, 1 linguriţă cuişoare măcinate, 1 linguriţă cardamom măcinat)
  • 10 g praf de copt
  • 500 ml lapte de cocos
  • 4 linguri ulei
  • un vârf de sare
Glazură:
  • 250 g zahăr pudră
  • 2-3 linguri suc de portocală

Amestecăm într-un castron mare făina, zahărul, cacaoa, praful de copt, sarea şi condimentele.



Într-o cratiţă, punem la încălzit laptele în care am adăugat mierea. Amestecăm şi lăsăm pe foc până ce mierea se topeşte complet. Apoi luăm cratiţa de pe foc şi lăsăm laptele la răcit.




După ce s-a răcit, adăugăm în lapte uleiul şi amestecăm.



Turnăm laptele peste amestecul de făină şi amestecăm energic până obţinem o compoziţie omogenă.




Punem aluatul într-o formă unsă şi tapetată, pe care o introducem în cuptorul rece. 



O coacem la foc potrivit circa 50 de minute. Verificăm turta dulce cu o scobitoare şi dacă nu iese curată mai lăsăm prăjitura la copt alte 5 minute.
Când este gata, răsturnăm turta dulce pe un grătar şi o lăsăm să se răcească complet, după care o transferăm pe un platou.




Facem o glazură din zahăr pudră şi suc de portocală şi decorăm prăjitura.






Poftă bună!





******************************************************************************************************

In addition to the preparations for Sunday and for December 6th (the boots for Saint Nicholas), I also prepared a delicious cake, as a gift for my mommy, who celebrates today her name day. It had to be something specific for the season, so I chose this gingerbread recipe that I found on Laura Adamache's blog... only that I substituted the milk with coconut milk (so it's perfect for those who are fasting) and I made a wonderful orange topping.
Happy name day, mommy!

PS: Given that I modified a little Laura's recipe and also because this cake deserves to be known by as many people as possible, I thought to present it for Sweet Romania, hosted this month by Kadia (In jurul Kadiei), who chose cinnamon as the essential ingredient.

GINGERBREAD WITH COCONUT MILK AND ORANGE FROSTING

  • 500 g flour
  • 400 g sugar
  • 100 g honey
  • 3 tablespoons cocoa
  • 3 tablespoons gingerbread spices (or 2 tablespoons ground cinnamon, 1 teaspoon ground nutmeg, 1 teaspoon ground ginger, 1 teaspoon ground cloves, 1 teaspoon ground cardamom)
  • 10 g baking powder
  • 500 ml coconut milk
  • 4 tablespoons oil
  • a pinch of salt
Frosting:
  • 250 g icing sugar
  • 2-3 tablespoons orange juice

We mix in a large bowl the flour, sugar, cocoa, baking powder, salt and spices.
We warm up the milk with the honey in a saucepan. We mix and leave on heat until the honey has melted. We then remove the saucepan from heat and let the milk cool.
When cold, we add in the milk the oil and blend.
We pour the milk over the flour mixture and mix lively until we obtain a smooth batter.
We pour the batter in a greased and dusted cake pan and put it in the cold oven. We bake the cake to medium heat for about 50 minutes. We check it with a toothpick and if it doesn't get out clean we bake the cake for another 5 minutes.
When ready, we overturn it on a wire rack to cool, then transfer it on a plate.
We make a frosting mixing the icing sugar with the orange juice and decorate with it the cake.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu