miercuri, februarie 19, 2014

Curd de afine / Blueberry Curd


Curdul de fructe este o cremă de origine englezească, pe baza de ouă (uneori doar gălbenuşuri), zahăr, suc/piure de fructe şi unt, care se foloseşte în loc de gem/dulceaţă cu pâine, vafe, clătite, brioşe sau ca umplutură pentru tarte, torturi şi diverse produse de patiserie. Cel mai cunoscut este probabil cel de lămâie, dar variantele sunt numeroase, de la alte citrice (lime, portocale, grapefruit etc.) la mango sau fructe de pădure. Conţinând mult suc sau piure de fructe, curdul capătă culori deosebite, precum şi un gust intens de fructe. Se poate folosi deci pentru a transforma un desert simplu în ceva minunat (de exemplu un chec de ciocolată cu topping de lime curd… sună bine, nu-i aşa?).

Eu am făcut acum un curd de afine, pentru că voi avea nevoie de el pentru un tort special.

CURD DE AFINE


(circa 465 g)
  • 450 g afine congelate
  • 1 lingură apă
  • 2 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1/8 linguriţă cardamom măcinat
  • 57 g unt

Punem într-o crăticioară afinele, adăugăm apa şi le lăsăm pe foc mic spre mediu cam 10 minute, amestecând din când în când şi zdrobind fructele.





Când amestecul începe să fiarbă, luăm crăticioara de pe foc.


Trecem fructele prin sită şi păstrăm sucul obţinut.



Punem la bain-marie într-un castron ouăle bătute, zahărul, cardamomul şi 180 ml din sucul de afine, şi amestecăm continuu.







Când am obţinut o compoziţie omogenă, iar zahărul s-a topit complet, adăugăm untul, lingură cu lingură – adăugăm o lingură de unt, amestecăm până se topeşte, abia apoi adăugăm alta.






După ce am terminat untul, iar crema începe să se îngroaşe (ca să verificăm dacă e gata, dăm cu degetul pe spatele lingurii – dacă rămâne o linie clară, crema este gata), o luăm de pe foc.





Dacă crema nu este fină, o trecem prin sită.
Turnăm apoi crema într-un borcan.


O putem păstra la frigider maxim 2 săptămâni.
Poftă bună!



******************************************************************************************************

Fruit curd is a cream with English origins, made with eggs (sometimes just the yolks), sugar, fruit juice/puree and butter, and used instead of jam with bread, waffles, pancakes, muffins or as a filling for tarts, cakes and various pastries. The best known version is probably the lemon curd, but there are many versions, with other citrus fruits (lime, oranges, grapefruit etc.) or mango or berries. As it contains a high proportion of fruit juice or puree, the curd has wonderful colors and also an intense flavor. Thus it can be used to transform a normal dessert into something just wonderful (for example a chocolate sponge cake with lime curd topping... sounds yummy, doesn't it?).

This time I made a blueberry curd, which I'll use for a special cake.

BLUEBERRY CURD

(appr. 465 g)
  • 450 g frozen blueberries
  • 1 tablespoon water
  • 2 eggs
  • 200 g sugar
  • 1/8 teaspoon ground cardamom
  • 57 g butter

We put the blueberries in a saucepan, add the water and cook on low-to-medium heat for about 10 minutes, stirring from time to time and mashing the fruits.
When they come to a boil, we remove the saucepan from heat.
We strain the berries through a mesh strainer and reserve the juice.
We put a bowl on bain-marie and add in the beaten eggs, sugar, cardamom and 180 ml blueberry juice, whisking constantly.
When the composition becomes smooth and the sugar has melted completely, we add in the butter, one tablespoon at a time – we add one tablespoon of butter, whisk until melted, then another one.
After we added all the butter and the curd starts to thicken so it coats the back of a spoon, we remove the bowl from heat.
If the curd is lumpy, we can pass it through a fine sieve.
We then pour the curd into a heatproof jar and keep it in the refrigerator up to 2 weeks.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu