miercuri, februarie 05, 2014

Bomboane After Eight de casă / Homemade After Eight Chocolates


Mă întreb dacă există cineva căruia să nu-i placă combinaţia irezistibilă de ciocolată cu mentă. Mmm, mi-aduc aminte cu plăcere de îngheţata romană cu gust intens de mentă în care găseam bucăţi mari de ciocolată. Un motiv în plus să mă întorc în Roma, oraşul meu de suflet, măcar şi pentru câteva zile.
Să revin însă la combinaţia ciocolată-mentă. Am mai făcut dulciuri cu aceste ingrediente (de exemplu tortul cu blat de ciocolată şi mousse de mentă), dar nu m-am încumetat, până acum, să fac bomboane. Poate nu sunt la fel de aspectuoase ca cele din comerţ, dar cu siguranţă sunt foarte gustoase. Nu sunt greu de făcut, doar că există destul de multe şanse să măzgăleşti cu ciocolată prin jur, mai mult sau mai puţin, depinde de talent.

Reţeta am luat-o din cartea Laurei Adamache, Bomboane şi biscuiţi de ciocolată, pe care am primit-o cadou de Crăciun.

BOMBOANE AFTER EIGHT DE CASĂ


(mie mi-au ieşit 36 de bomboane micuţe, dar depinde de cât de mari sunt formele pe care le aveţi)
  • 200 g ciocolată (neagră sau cu lapte, după preferinţă)
  • un vârf de sare
  • 5 linguri lapte condensat
  • 3 linguri sirop de mentă
  • 2 linguriţe amidon
  • 1-2 picături esenţă sau ulei de mentă

Amestecăm într-o crăticioară laptele condensat cu 2 linguri de sirop de mentă şi esenţa sau uleiul de mentă.




Separat, amestecăm o lingură de sirop de mentă cu cele două linguriţe de amidon.



Turnăm acest amestec peste laptele condensat, amestecăm şi punem pe foc mic cam 3 minute. În tot acest timp amestecăm cu o lingură de lemn pentru a preveni arderea.




Dăm apoi crăticioara de-o parte şi lăsăm umplutura să se răcească (se va îngroşa pe măsură ce se răceşte).


Topim ciocolata, peste care am presărat puţină sare, la bain-marie şi acoperim formele de bomboane, cu ajutorul unei pensule, cu un strat subţire. Dăm formele la congelator pentru 5 minute, apoi aplicăm un al doilea strat şi dăm iarăşi la congelator pentru 5 minute.





Cu ajutorul unei linguriţe sau al unui pos, umplem cavităţile de ciocolată cu umplutura de mentă (nu până sus, pentru că altfel nu se vor sigila foarte bine bomboanele). Dăm formele la congelator pentru 3-4 minute.


Aplicăm apoi un strat de ciocolată peste umplutură, sigilând bomboanele. Dăm din nou la congelator pentru 10 minute.



Scoatem cu grijă bomboanele din forme şi le finisăm frumos. Dacă s-au spart puţin la bază, acoperim cu puţină ciocolată topită şi le mai lăsăm câteva minute la congelator.


Le depozităm într-o cutie închisă bine şi le păstrăm într-un loc uscat şi răcoros… până le dăm gata :)
Poftă bună!



******************************************************************************************************

I wonder if there is anyone who doesn't like the irresistible combination of chocolate and mint. Mmm, it reminds me of the ice-cream in Rome, with an intense mint flavor and large pieces of chocolate. This sure counts as an extra reason to go back to Rome, my soul city, at least for a few days.
But I should come back to the chocolate-mint combination. I have made sweets with these ingredients before (for example the chocolate cake with peppermint mousse), but not until now I tried chocolates. They may not be as good looking as those to buy, but they are very yummy. Not too difficult to make, but there are good chances to make a chocolate mess in your kitchen, depending on how talented you are.

I took the recipe from Laura Adamache's book, Chocolate truffles and cookies, which I received for Christmas.

HOMEMADE AFTER EIGHT CHOCOLATES

(I made 36 small chocolates, but it depends on the dimension of the molds you're using)
  • 200 g chocolate (dark or milk, as you like)
  • a pinch of salt
  • 5 tablespoons condensed milk
  • 3 tablespoons mint syrup
  • 2 teaspoons cornstarch
  • 1-2 drops mint essence or oil

We mix in a saucepan the condensed milk, 2 tablespoons of mint syrup and the mint essence or oil.
Separately, we mix one tablespoon of mint syrup with the cornstarch. We pour this mixture into the condensed milk, mix and leave on low heat for about 3 minutes. We use a wooden spoon to stir in order to prevent the mixture to get burn.
We remove the saucepan and leave the filling to cool (it will become thicker as it cools).
We melt the chocolate, with the salt, at bain-marie and use a brush to make a thin chocolate layer on the molds. We put the molds in the freezer for 5 minutes, then apply another layer and put again in the freezer for 5 minutes.
Using a teaspoon or a pastry bag, we fill the chocolate molds with the mint filling (not completely, because otherwise we won't be able to seal properly the chocolates). We put them in the freezer for 3-4 minutes.
We then apply a chocolate layer on top, to seal the chocolates, and put them back in the freezer for 10 minutes.
We remove carefully the chocolates from the molds and polish them up. If there are any cracks, we simply cover them with melted chocolate and leave them another few minutes in the freezer.
We put them in a well sealed box and keep them in a cold dry place... until eaten :)

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu