Dacă vă
doriţi ceva bun, uşor de făcut şi gata într-un timp cât mai scurt, aceste
prăjiturele sunt perfecte. Aromate, topindu-se în gură, vă pot desăvârşi clipa
aceea de linişte pe care o petreceţi savurând o cană de ceai sau cafea. Şi da,
este o reţetă
portugheză!
PRĂJITURELE DE CEAI
(pentru circa 25 de prăjiturele)
- 500 g făină
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă praf de copt
- 100 ml ulei de măsline
- 200 g zahăr
- 3 ouă
- coaja rasă de la o lămâie
Punem
într-un castron încăpător toate ingredientele şi amestecăm bine cu o lingură de
lemn, apoi frământăm puţin. Vom obţine un aluat fărâmicios – este cam greu de legat într-o singură bilă, dar nu trebuie să vă faceţi griji din cauza asta.
Formăm biluţe strângând bucăţi de aluat în mână, apoi le aplatizăm puţin şi facem cu degetul două linii în formă de cruce.
Formăm biluţe strângând bucăţi de aluat în mână, apoi le aplatizăm puţin şi facem cu degetul două linii în formă de cruce.
Punem prăjiturelele
pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le coacem la foc potrivit, în cuptorul
preîncălzit, pentru 15-20 de minute.
Le scoatem
pe un grătar până se răcesc – când sunt fierbinţi, sunt puţin moi, dar se
întăresc pe măsură ce se răcesc.
Le putem
savura cât sunt încă puţin călduţe sau după ce s-au răcit, alături de o ceaşcă
de ceai.
Poftă bună!******************************************************************************************************
If you want something delicios, easy to make and ready in a short time, these cookies are perfect for you. Flavored, melting in your mouth, they can easily complete that moment of peace that you enjoy with a cup of tea or coffee. And you guessed, it's a Portuguese recipe!
TEA COOKIES
(for about 25 cookies)
- 500 g flour
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon baking powder
- 100 ml olive oil
- 200 g sugaar
- 3 eggs
- zest from one lemon
We put in a large bowl all the ingredients and stir well with a wooden spoon, then knead a little. We will get a crumbly dough – it's quite difficult to make on ball of dough, but you don't have to worry about that.
We make small balls by squeezing the dough in our hand, then flatten them a little and make with our finger two lines in shape of a cross.
We put the cookies on a tray lined with parchment paper and bake them to medium heat, in the preheated oven, for about 15-20 minutes.
We then put leave them on a wire rack until cooled – when hot, they are a little soft, but they will harden as they cool down.
We can eat them when still warm or once they cooled down, together with a cup of tea.
We make small balls by squeezing the dough in our hand, then flatten them a little and make with our finger two lines in shape of a cross.
We put the cookies on a tray lined with parchment paper and bake them to medium heat, in the preheated oven, for about 15-20 minutes.
We then put leave them on a wire rack until cooled – when hot, they are a little soft, but they will harden as they cool down.
We can eat them when still warm or once they cooled down, together with a cup of tea.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu