luni, decembrie 29, 2014

Cvintet de Dovleac / Pumpkin Quintet


Povestea acestui tort a început cu o întrebare: “Ce arome vrei pentru tortul tău?” şi un răspuns: “dovleac şi scorţişoară”. I-am pus această întrebare fratelui meu, imediat după ce am făcut astă vară tortul pentru sora mea. Aşa că am avut trei luni să mă gândesc cum să fac un tort minunat cu aceste două ingrediente. Am căutat reţete, le-am modificat, am făcut teste, le-am adaptat după gustul meu şi, uneori, le-am inventat (sau schimbat foarte mult). Rezultatul este mai jos. Pot spune cu mâna pe inimă (bazându-mă şi pe reacţiile pe care le-am primit la acest tort) că este unul din cele mai bune torturi pe care le-am făcut vreodată. Sunt şi mai mândră dacă mă gândesc că este creaţia mea şi nu doar o reţetă pe care am urmat-o de la A la Z. Cu siguranţă va fi unul din torturile care se vor găsi în cofetăria mea, când o voi deschide. Până atunci însă aruncaţi o privire la reţetă. Nu este complicată, deşi necesită multe creme şi, deci, cam multicel timp.
În ceea ce priveşte numele… ei bine, conţine dovleac pregătit în 5 feluri diferite. Şi uite aşa avem un Cvintet de Dovleac!

CVINTET DE DOVLEAC


Blat cu dovleac 1
  • 200 g făină
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • ½ lingură mirodenii*
  • 2 ouă
  • 175 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 piure de dovleac
Blat cu dovleac 2
  • 200 g făină
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • ½ lingură mirodenii*
  • 2 ouă
  • 175 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 piure de dovleac
  • 50 g nuci măcinate
*mirodenii (pentru 1 lingură): 1 ½ linguriţă scorţişoară, ½ linguriţă ienibahar, ½ linguriţă nucşoară, ½ linguriţă ghimbir
Cremă de dovleac şi mascarpone
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml lapte condensat
  • 200 g piure de dovleac
  • ¼ linguriţă scorţişoară
Plus:

Începem cu primul blat.
Amestecăm mai întâi mirodeniile.


Amestecăm făina, bicarbonatul de sodiu şi mirodenile.



Într-un alt bol, amestecăm ouăle cu zahărul...



... uleiul...



.... şi piureul de dovleac.



Încorporăm treptat amestecul de făină, cu mişcări uşoare, până obţinem o compoziţie omogenă.



Împărţim aluatul în trei castronele, astfel încât să obţinem trei foi de blat egale.


Coacem câte o foaie într-o tavă de circa 23-25 cm diametru, unsă cu unt şi tapetată cu foaie de copt, la foc potrivit, pe raftul din mijloc al cuptorului, pentru 7-10 minute.



Lăsăm blatul să se răcorească în tavă vreo 5 minute, apoi îl transferăm cu grijă (este subţire şi moale) pe un grătar, unde îl lăsăm până se răceşte complet.



Repetăm cu celelalte două foi.
Pentru al doilea blat urmăm aceiaşi paşi, adăugând la final nuca măcinată.



Putem pregăti blaturile cu o zi înainte de a asambla tortul, pentru că durează până coacem toate foile. Le putem păstra unul peste altul până a doua zi, dar trebuie să avem grijă că sunt puţin lipicioase la suprafaţă – dacă punem între ele nişte folie de aluminiu, nu vom avea probleme.

Pentru crema de dovleac şi mascarpone, mixăm puţin brânza mascarpone, apoi adăugăm laptele condensat, mixând continuu.





Folosind o spatulă, încorporăm piureul de dovleac şi scorţişoara (dacă crema nu este fină, o amestecăm uşor cu un tel).







Crema este gata. O putem păstra 1-2 ore la frigider, ca să se mai întărească puţin.

Începem asamblarea tortului.
Punem puţin unt de dovleac pe platou, ca să fixăm tortul.


Aşezăm un blat cu nucă, îl ungem cu 3-4 linguri de unt de dovleac, apoi punem crema cu mascarpone într-un strat de circa 0,5 cm (maxim 1 cm).






Peste cremă punem un blat simplu, unt de dovleac şi cremă.


Repetăm cu celelalte blaturi, alternând unul cu nucă, unul simplu.



După ce am pus ultimul blat, îmbrăcăm tortul în crema de mascarpone.





Îl introducem în frigider pentru 15 minute.
Îmbrăcăm apoi tortul într-un alt strat de cremă şi îl finisăm cât mai bine.




Îl introducem din nou în frigider pentru minim 30 de minute.
Înainte de a-l servi, turnăm peste el câteva linguri (cam 5-6) de curd de dovleac şi îl întindem uşor cu un cuţit, lăsându-l să curgă puţin pe margini.





Decorăm tortul cu nuci caramelizate, bucăţele de dovleac în sirop şi batoane de scorţişoară.


Poftă bună!















*********************************************************************************************

The story of this cake began with a question: “What flavors do you want for your cake?” and an answer: “pumpkin and cinnamon”. I asked this question to my brother, right after I made this year’s cake for my sister. So, I had three months to figure out how to make a wonderful cake with these two ingredients. I looked for recipes, I modified them, I made a first try, I adapted them to my taste and, sometimes, even invented them (or changed them so much). The result it’s below. I can definitely say (based also on the reviews I got for it) that this is one of the best cakes I ever made. It makes me even prouder to think that it is my creation and not just a recipe I followed from A to Z. And most definitely it will be one of the cakes you will find in my shop, when I’ll open one. But until then, take a look at the recipe. Is not that complicated, although it requires a lot of creams and time, for that matter.
About the name... well, it contains pumpkin prepared in 5 different ways. So, there you have it: Pumpkin Quintet!

PUMPKIN QUINTET

Pumpkin Sponge Cake 1
  • 200 g flour
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ tablespoon spices*
  • 2 eggs
  • 175 g sugar
  • 100 ml oil
  • 250 pumpkin puree
Pumpkin Sponge Cake 2
  • 200 g flour
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ tablespoon spices*
  • 2 eggs
  • 175 g sugar
  • 100 ml oil
  • 250 pumpkin puree
  • 50 g ground walnuts
*spices (for 1 tablespoon): 1 ½ teaspoon cinnamon, ½ teaspoon ground allspice, ½ teaspoon ground nutmeg, ½ teaspoon powdered ginger
Pumpkin Butter
Pumpkin and Mascarpone Cream
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml sweetened condensed milk
  • 200 g pumpkin puree
  • ¼ teaspoon cinnamon
Pumpkin Curd
Plus:

Start with the first sponge cake.
Mix flour, baking soda and spices.
In another bowl, whisk the eggs with sugar, oil and pumpkin puree.
Gradually fold in the flour mixture, stirring gently, until smooth.
Divide the batter into three bowls, in order to get three equal sponge cakes.
Bake each sponge cake in a 23-25 cm cake pan, previously greased with butter and lined with parchment paper, to medium heat, on the middle shelf, for 7-10 minutes.
Let the sponge cake to cool in the pan for 5 minutes, then carefully transfer it (it’s thin and soft) on a wire rack, until completely cooled.
Repeat for the other two sponge cakes (just stir a little before pouring the batter into the pan).
For the second sponge cake follow the same steps, adding in the batter the ground walnuts at the very end.
You can make the sponge cakes one day before assembling the cake, as it takes some time to bake all of them. You can keep them one on top of the other until the next day, but make sure to put some foil in between, as they are a little sticky.

For the pumpkin and mascarpone cream, mix for a few seconds the mascarpone cheese, then add in the condensed milk while mixing continuously.
Use a spatula to fold in the pumpkin puree and the cinnamon (if there are any lumps, whisk gently until smooth).
The cream is done. You can keep it 1-2 hours in the fridge in order to harden a little.

Start assembling the cake.
Spread some pumpkin butter on the plate – this will fix the cake on it.
Place on the plate one sponge cake with walnuts, spread 3-4 spoons of pumpkin butter, then a 0.5 cm (or maximum 1 cm) layer of mascarpone cream.
Place on top one simple sponge cake, pumpkin butter and cream.
Repeat with the remaining sponge cakes, alternating one with walnuts, one simple.
Put the last sponge cake and cover the cake with mascarpone cream.
Put the cake in the fridge for 15 minutes.
Add another layer of cream and make the surface of the cake as smooth as possible.
Put the cake back in the fridge for at least 30 minutes.
Before serving the cake, pour on top some tablespoons (about 5-6) of pumpkin curd and spread it gently with a knife, letting the curd fall on the edges.
Decorate the cake with caramelized walnuts, pumpkin in syrup and cinnamon sticks.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu