marți, decembrie 30, 2014

Sos special de merişoare / Special Cranberry Sauce


Sunt fericită că vă pot spune că am pregătit zilele acestea prima mea gâscă la cuptor. În România nu face parte din tradiţia gastronomică de sărbători, dar îmi doream de multă vreme să încerc şi eu. Am pregătit-o după reţeta lui Gordon Ramsay, care la începutul emisiunii spunea să nu ne fie frică să gătim gâscă. Nu pot să spun că a fost foarte uşor, dar nici prea greu de pregătit, iar rezultatul a fost excelent. O să mai încerc şi Crăciunul următor.
Acum nu vă prezint decât varianta mea de sos de merişoare, la care am adăugat coajă confiată de portocale şi un praf de scorţişoară. Pentru gâscă, urmaţi sfaturile lui Gordon Ramsay!

SOS SPECIAL DE MERIŞOARE


  • 150 g merişoare proaspete (sau îngheţate)
  • 100 g zahăr
  • 100 ml apă (sau suc proaspăt de portocale)
  • 1 lingură coajă confiată de portocale, tăiată cubuleţe
  • ½ linguriţă scorţişoară

Spălăm bine merişoarele proaspete şi le scurgem de apă. Dacă folosim merişoare îngheţate, sărim acest pas.
Punem într-o cratiţă zahărul şi apa şi fierbem la foc potrivit, amestecând ca să dizolvăm zahărul.




Când siropul începe să fiarbă, adăugăm merişoarele şi lăsăm să fiarbă la foc mic, circa 8-10 minute (mai puţin dacă folosim merişoare îngheţate), acoperind parţial cratiţa cu un capac.




Când merişoarele au fiert, iar sosul a început să se închege, adăugăm coaja de portocală şi scorţişoara. Amestecăm şi stingem focul.





Lăsăm sosul să se răcească – se va mai îngroşa acum – şi îl transferăm într-un borcan.



Îl ţinem la frigider până la o săptămână. Când îl folosim, îl încălzim într-o cratiţă.
Poftă bună!



*********************************************************************************************

I am so happy that I can tell you about my first experience with Christmas roasted goose. It’s not part of the gastronomic Christmas tradition in Romania, but I longed for some time to try it myself. I made it after Gordon Ramsay’s recipe, who at the beginning of the show said we shouldn’t be afraid to cook goose. I can’t say it was easy, but neither too complicated to make, and the result was indeed excellent. I will try it next Christmas as well.
Now I’m presenting you only my recipe for the cranberry sauce, to which I added some candied citrus peel and a dust of cinnamon. For the goose, just follow Gordon Ramsay’s advices!

SPECIAL CRANBERRY SAUCE

  • 150 g fresh (or frozen) cranberries
  • 100 g sugar
  • 100 ml water (or fresh orange juice)
  • 1 tablespoon candied orange peel, cut into cubes
  • ½ teaspoon cinnamon

Wash the fresh cranberries thoroughly and drain them. If you use frozen cranberries, just skip this step.
Put into a saucepan the sugar and water and bring them to the boil, stirring until the sugar is melted.
When the syrup starts boiling, add in the cranberries and let them simmer until tender, for about 8-10 minutes (less if you use frozen cranberries), covering partially the saucepan with a lid.
When the fruits are tender and the sauce starts to thicken, add the candied orange peel and the cinnamon. Mix and remove from heat.
Let the sauce cool – it will thicken now – and transfer it into a jar.
Keep the sauce in the fridge up to one week. When using it, just heat it in a saucepan.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu