Nu este
vorba de o reţetă secretă sau ceva extraordinary. Dar m-am gândit că ar fi mai
uşor să vă arăt într-o postare separată cum fac eu piureul de dovleac, mai ales
că l-am tot folosit în multe reţete care urmează să fie publicate aici. Deci,
de fiecare dată când va fi menţionat într-o reţetă, nu va trebui decât să
urmaţi link-ul către această postare şi să vedeţi cum se face (asta dacă nu
cumva aveţi propria metodă).
De data
asta am copt dovleacul şi nu l-am mai fiert ca dăţile trecute (ca de exemplu
pentru
PIURE DE DOVLEAC
- 1 dovleac
- ulei
Preîncălzim
cuptorul la 180º C.
Luăm dovleacul şi
îl spălăm bine.
Tăiem mai întâi
codiţa, apoi îl tăiem pe jumătate.
Îl curăţăm de seminţe şi miezul aţos.
Ungem interiorul fiecărei bucăţi cu puţin ulei şi le aşezăm pe o tavă
tapetată cu hârtie de copt, cu coaja în sus.
Introducem tava în cuptor şi coacem dovleacul timp de 45 de minute, cel
puţin. Îl verificăm cu o furculiţă şi dacă aceasta pătrunde uşor, dovleacul
este făcut. Dacă nu, îl mai lăsăm 5-10 minute şi îl verificăm din nou. Îl putem
întoarce şi cu coaja în jos, ca să se coacă bine peste tot.
Lăsăm acum dovleacul să se răcorească 5-10 minute, apoi îl curăţăm de coajă
cu ajutorul unei linguri (este chiar foarte uşor).
Folosim un blender/robot de bucătărie sau un mixer vertical pentru a
transforma pulpa într-un piure fin.
Scurgem piureul într-o pânză subţire (din aceea folosită pentru brânză)
pentru a elimina excesul de apă (este foarte important acest pas, mai ales dacă
vrem să folosim piuerul la o cremă sau un aluat; cu prea multă apă, rezultatul
se va apropia de un dezastru – de exemplu, din 3,8 kg de dovleac am obţinut 1,8
kg piure şi aproape 500 ml suc; dintr-un alt dovleac, de aproape 2 kg, am
obţinut 1,3 kg piure şi suc deloc, dimpotrivă, a trebuit să adaug nişte suc de
la primul dovleac pentru a putea face piureul).
Este gata acum pentru a-l folosi în multe reţete delicioase!
Poftă bună!
*********************************************************************************************
It's not a secret recipe or something of extraordinary. But I thought it would be easier to explain in a different post how I make my pumpkin puree, as I used it for a lot of recipes coming soon on the blog. So, whenever mentioned in a recipe, you will just have to follow a link here and see how it's done (unless you have your own favorite method).
This time I roasted the pumpkin and didn't boil it as in previous recipes (like for my pumpkin brigadeiros), using this tutorial as my inspiration.
PUMPKIN PUREE
This time I roasted the pumpkin and didn't boil it as in previous recipes (like for my pumpkin brigadeiros), using this tutorial as my inspiration.
PUMPKIN PUREE
- 1 pumpkin
- oil
Preheat the oven to 180º C.
Take your pumpkin and wash it thoroughly.
Slice the stem off, then slice in half.
Scoop out the seeds and guts.
If it is a big pumpkin, slice again each half in half.
Grease the inside with oil and place the pumpkin halves or quarters on a tray lined with parchment paper, face down.
Put the tray in the oven and roast your pumpkin for 45 minutes at least. Check it with a fork and if it pokes through easily, it's done. If not, keep it another 5-10 minutes and try again. You may also turn the pumpkin upside down.
Now let the pumpkin cool for 5-10 minutes, then peel it with a spoon (it's quite easy).
Use a blender/food processor or a hand blender to transform the pumpkin flesh into a smooth puree.
Enjoy!
Take your pumpkin and wash it thoroughly.
Slice the stem off, then slice in half.
Scoop out the seeds and guts.
If it is a big pumpkin, slice again each half in half.
Grease the inside with oil and place the pumpkin halves or quarters on a tray lined with parchment paper, face down.
Put the tray in the oven and roast your pumpkin for 45 minutes at least. Check it with a fork and if it pokes through easily, it's done. If not, keep it another 5-10 minutes and try again. You may also turn the pumpkin upside down.
Now let the pumpkin cool for 5-10 minutes, then peel it with a spoon (it's quite easy).
Use a blender/food processor or a hand blender to transform the pumpkin flesh into a smooth puree.
Drain the puree in a cheesecloth to remove the excess water (this is very important, especially if you want to make a cream or to use the puree in a batter; with too much water, the result will most probably be a disaster – for example, I obtained out of 3.8 kg pumpkin 1.8 kg puree and about 500 ml juice; from another pumpkin, about 2 kg, I got 1.3 g puree and almost no juice, on the contrary, I had to use some of the juice from the first pumpkin to help the pumpkin flesh get blended).
It's now ready to be used in some many delicious recipes!Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu