miercuri, decembrie 31, 2014

Prăjitură portugheză de Crăciun / Portuguese Christmas Cake


De Crăciun nu putea să lipsească un dulce portughez. Mai ales că nu am mai făcut unul de multă vreme. Din mulţimea de reţete tradiţionale sau mai moderne, am ales această prăjitură, foarte aromată, cu multe fructe uscate şi confiate, cu multă cacao şi nu foarte dulce în ciuda cantităţii destul de mari de zahăr.
Din cantităţile de mai jos ies două prăjituri coapte într-o formă rotundă de circa 25 cm diametru, dar se poate coace tot aluatul într-o tavă de guguluf – în acest caz, timpul de coacere va fi mai mare. Eu am ales prima variantă, pentru că voiam să duc această prăjitură la o petrecere şi, văzând că mi-a ieşit destul de mult aluat, am profitat pentru a lăsa şi acasă o mostră. Rămâne deci la alegerea voastră.

PRĂJITURĂ PORTUGHEZĂ DE CRĂCIUN


  • 230 g unt, la temperatura camerei
  • 5 ouă
  • 500 g zahăr
  • 110 g cacao
  • 220 ml lapte de cocos
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un vârf sare
  • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie (opţional)
  • 290 g + 70 g făină
  • 150 g stafide
  • 150 g fructe confiate, tăiate cubuleţe
  • 1 lingură praf de copt

Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Mixăm untul cu gălbenuşurile şi zahărul până obţinem o cremă.



Adăugăm cacaoa, pe care o încorporăm cu o lingură, apoi mixăm bine.



Mixănd în continuare, adăugăm laptele de cocos, vanilia, sarea şi coaja rasă de lămâie (eu am renunţat la ea pentru că am folosit multă coajă confiată de lămâie).




Încorporăm treptat cele 290 g făină, folosind o lingură de lemn. La final mixăm bine pentru a omogeniza aluatul.



Batem albuşurile spumă şi le încorporăm în aluat (ştiţi deja regula: mai întâi o treime, apoi restul).





Amestecăm cele 70 g făină cu praful de copt.



Peste acest amestec punem stafidele şi fructele confiate şi amestecăm bine pentru a le acoperi cu făină.



Încorporăm fructele în aluat.



Turnăm aluatul (sau jumătate de aluat) într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.



Coacem prăjitura în cuptorul încins, la foc potrivit, pentru circa 40 de minute – după vreo 20 de minute, micşorăm puţin focul, ca să nu ardem prăjitura.
Verificăm prăjitura cu o scobitoare, iar dacă aceasta iese curată, prăjitura este gata.
Timpul acesta este pentru jumătate de aluat. Dacă vreţi să coaceţi o singură prăjitură, va fi nevoie probabil de 60-70 de minute – cel mai bine este să verificaţi prăjitura cu scobitoarea şi dacă mai e nevoie, o mai lăsaţi 5 minute şi o verificaţi iar. Vă recomand, de asemenea, să puneţi pe raftul de jos al cuptorului o tavă cu apă rece – astfel nu riscaţi să se ardă prăjitura.
O lăsăm 10 minute să se răcorească în tavă, apoi o transferăm pe un grătar.



Înainte să o servim, o pudrăm cu zahăr din belşug – eu am folosit un şablon cu Naşterea lui Hristos, dar şi o ploaie simplă de zahăr pudră este perfectă!




Poftă bună!






*********************************************************************************************

Christmas couldn’t have passed without a Portuguese cake. Especially since I haven’t made one in a long time. From the many traditional or more modern recipes, I chose this cake, very flavored, with lots of dried and candied fruits, cocoa and, in spite of the large quantity of sugar, not too sweet.
With these quantities, you get two cakes baked in a 25 cm cake pan, but you can also bake the whole batter once in a gugelhupf pan – in this case, it will take longer to bake it. I chose the first option, because I wanted to make this cake for a party and, when I saw that there is enough batter for two, I thought to leave one cake at home. So, it’s up to you.

PORTUGUESE CHRISTMAS CAKE

  • 230 g butter, at room temperature
  • 5 eggs
  • 500 g sugar
  • 110 g cocoa
  • 220 ml coconut milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • a pinch of salt
  • ½ teaspoon lemon zest (optional)
  • 290 g + 70 g flour
  • 150 g raisins
  • 150 g candied fruits, cut into cubes
  • 1 tablespoon baking powder

Separate yolks and whites.
Mix butter, yolks and sugar until smooth.
Fold in the cocoa, using a spoon, then mix well.
Without stopping mixing, add the coconut milk, vanilla, salt and lemon zest (I didn’t use it, because I used afterwards a lot of candied lemon peel).
Fold in gradually the 290 g flour, using a wooden spoon. Finally, mix well to smooth the batter.
Whisk the whites, then fold them in the batter (you already know the rule: firstly one third, then the rest).
Mix the 70 g flour with the baking powder.
Put in this mixture the raisins and candied fruits and stir until all are covered with flour.
Add the fruits to the batter and stir.
Pour the batter (or half of it) into a greased and dusted or lined cake pan.
Bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for about 40 minutes – after 20 minutes, slightly reduce the heat, to prevent the cake to burn.
Check the cake with a toothpick; if it comes out clean, the cake is done.
The 40 minutes are available for half of the batter. If you bake the whole batter once, you will probably need about 60-70 minutes – it is better to check the cake with the toothpick and if necessary, leave it in the oven for another 5 minutes, then check again. I also recommend you to put under the cake another tray with cold water – this way, it won’t burn.
Leave it 10 minutes to cool in the pan, then transfer it on a wire rack.
Before serving, dust it with icing sugar – I used a Christmas template, but a simple dusting is also perfect!

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu